|
Συνταγές
Τηνιακές Γεύσεις | Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου
|
|
|
Αγκινάρες στο λάδι
Υλικά
20 άγριες αγκινάρες
2 φλιτζάνια ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 φλιτζάνι άσπρο ξύδι
½ φλιτζάνι λεμόνι χυμό
3 κουταλάκια αλάτι
½ κουτάλι άσπρο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίστε τις αγκινάρες και τις βάλτε τις σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε ξύδι, λεμόνι αλάτι πιπέρι μέχρι να πάρουν βράση. Προσθέστε τις αγκινάρες και βράστε για 3-4 λεπτά. Αμέσως μετά βάλτε τις αγκινάρες μέσα σε βάζα μαζί με το ζωμό τους και κλείστε τα βάζα. Διατηρούνται για ένα χρόνο.
|
|
Αγκινάρες τηγανιτές με κουρκούτι
Υλικά
10 αγκινάρες άγριες
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Νερό
Χυμό λεμονιού από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίστε τις αγκινάρες και τις βάλτε τις σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Τις βράζετε σε νερό για 10 λεπτά περίπου. Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι το νερό το αλάτι το πιπέρι και ανακατέψτε μέχρι να γίνει χυλός. Προσθέστε τις αγκινάρες κομμένες στα δύο και τηγανίστε τις σε καυτό λάδι.
|
|
Αγκινάρες αλά πολίτα
Υλικά
8 άγριες αγκινάρες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
4 κρεμμύδια φρέσκα σε κομματάκια
2 μεγάλα καρότα σε ροδέλες
3 μεγάλες πατάτες κομμένες σε τέταρτα
½ κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 αβγό (χωρίς το ασπράδι)
Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίστε τις αγκινάρες και τις βάλτε τις σε νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Βάλτε σε μια κατσαρόλα το λάδι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ρίξτε μέσα το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Αραδιάστε μέσα στην κατσαρόλα τις αγκινάρες τις πατάτες τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και μία κούπα ζεστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το φαγητό για περίπου 30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νερό. Χτυπήστε τον κρόκο του αβγού με το χυμό λεμονιού σε ένα βαθύ πιάτο. Ρίξτε μέσα στο πιάτο λίγη από την σάλτσα του φαγητού. Χτυπήστε τα όλα μαζί και αδειάσατε τα μέσα στην κατσαρόλα. Αν δεν σας αρέσει το αβγολέμονο προσθέστε μόνο χυμό λεμονιού με λίγο κορν φλάουερ.
|
|
Αγκινάρες ομελέτα
Υλικά
8 άγριες αγκινάρες
Λίγο ελαιόλαδο
5 αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό
Προαιρετικά τυρί τριμμένο ή σύγκλινο
Εκτέλεση
Καθαρίστε τις αγκινάρες και βάλτε τες σε νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Κόψτε τες σε λεπτές φέτες. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάλτε λίγο νερό και τις αγκινάρες και αφήστε τες να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέστε το λάδι και σοτάρετε ελαφρά. Αν θέλουμε προσθέτουμε κομματάκια σύγκλινά. Χτυπάμε τα αβγά σε ένα μπολ στο οποίο προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και αν θέλουμε τριμμένο τυρί. Περιχύνουμε τις αγκινάρες και ψήνουμε την ομελέτα και από τις δύο πλευρές.
|
|
Αγκινάρες και κουκιά
Υλικά
½ κιλό μεστωμένα καθαρισμένα κουκιά
6 άγριες αγκινάρες
1 κούπα λάδι
6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή δυο κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
½ κούπα άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίστε τα κουκιά, πλύνετε τα και στραγγίστε τα. Καθαρίστε τις αγκινάρες και βάλτε τες σε νερό και λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλτε το λάδι να κάψει και ρίξτε τα κρεμμύδια. Προσθέστε τα κουκιά και τις αγκινάρες, τον άνηθο, το αλάτι, το πιπέρι και μια κούπα ζεστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει για 30 περίπου λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέστε τον χυμό λεμονιού. Κουνήστε την κατσαρόλα να πάει ο χυμός παντού. Έναντι σκέτο χυμό λεμονιού μπορείτε να αντικαταστήσετε με αβγολέμονο.
|
|
Κάπαρη σαλάτα
Υλικά
Κάπαρη ξερή
Λάδι
Αλάτι
Ξύδι
Εκτέλεση
Πάρτε κάπαρη ξερή και βάλτε την σε μια κούπα με άφθονο νερό το οποίο το αλλάζετε 3 φορές την ημέρα για 2 ημέρες. Στην συνέχεια βράστε την κάπαρη για 10-15 λεπτά και την στραγγίξετε την καλά, βάλτε την σε μια κούπα και προσθέστε αλάτι λάδι ξύδι.
|
|
Καπαροκεφτέδες.
Υλικά
Κάπαρη ξερή
Λάδι για τηγάνισμα
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλάτι
Πιπέρι
Νερό
Προαιρετικά κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πάρτε κάπαρη ξερή και βάλτε την σε μια κούπα με άφθονο νερό το οποίο το αλλάζετε 3 φορές την ημέρα για 2 ημέρες. Στην συνέχεια βράστε την κάπαρη για 10-15 λεπτά και την στραγγίξετε την καλά. Σε μια κούπα βάζετε το αλάτι πιπέρι το αλεύρι προαιρετικά το κρεμμύδι και την κάπαρη. Ανακατέψτε όλα τα υλικά ρίχνοντας λίγο νερό ώστε να γίνουν τα υλικά ένα μίγμα. Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι να κάψει και με ένα μεγάλο κουτάλι πάρτε μία ποσότητα από το υλικό και ρίξτε το στο τηγάνι. Τηγανίστε και από τις δύο πλευρές.
|
|
Κάπαρη ομελέτα
Υλικά
Κάπαρη ξερή
5 αβγά
Αλάτι πιπέρι
Προαιρετικά ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Λίγο λάδι
Εκτέλεση
Πάρτε κάπαρη ξερή και βάλτε την σε μια κούπα με άφθονο νερό το οποίο το αλλάζετε 3 φορές την ημέρα για 2 ημέρες. Στην συνέχεια βράστε την κάπαρη για 10-15 λεπτά και την στραγγίξετε την καλά. Σε ένα βαθύ τηγάνι βάλτε το λάδι και την κάπαρη λίγο να σοταριστεί για 2-3 λεπτά. Σε μία κούπα χτυπήστε τα αβγά το αλάτι το πιπέρι προαιρετικά το κρεμμύδι και ρίξτε τα στην κάπαρη. Ψήστε την ομελέτα και από τις δύο πλευρές.
|
|
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας!
Τηνιακές Γεύσεις | Παραδοσιακά προϊόντα Τήνου
Ιερωνύμου Κοτσώνη 16, Τήνος
Τηλ: 2283025018 Κιν: 6973696792 E-mail: paradosiakatinos@gmail.com
|
|
|